Ο Νικόλαος Ε. Ευαγγελινάκης γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1982 στην Αθήνα με οικογενειακή καταγωγή από την Κρήτη.

Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές - λυκειακές σπουδές του με «Άριστα» και κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήχθη το 2000 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (σειρά εισαγωγής 10ος). Αποφοίτησε το 2006 και ακολούθως έλαβε την άδεια ασκήσεως του Ιατρικού Επαγγέλματος και έγινε μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Από το 2006 έως και την έναρξη της ειδικότητάς του συμμετείχε καθημερινά στις δραστηριότητες της νεοσύστατης Γ’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής με ειδικό ερευνητικό αντικείμενο τον πρόωρο τοκετό.

Ξεκίνησε την ειδίκευσή του στη Μαιευτική & Γυναικολογία στο Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων» το 2008. Για ένα έτος συμμετείχε στις εργασίες της Α’ και Β΄ Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου εκπαιδευόμενος στις αρχές και τις επεμβάσεις όλου του φάσματος της Γενικής Χειρουργικής.

Από το 2009 έως το 2011 συνέχισε την ειδίκευσή του στη Μαιευτική & Γυναικολογική κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης, της οποίας το Μαιευτικό τμήμα και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ήταν ιδιαίτερα δραστήρια.

Το 2012 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας αρχικά στην Κω, και στη συνεχεία στη Νάπολι Ιταλίας, ως Ιατρός της Ελληνικής Αποστολής στη βάση του ΝΑΤΟ.

Το 2012 επέστρεψε στη Γ’ Μαιευτική & Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» για την ολοκλήρωση της ειδίκευσής του στη Μαιευτική & Γυναικολογία και το Φεβρουάριο του 2015 έλαβε μετά από εξετάσεις τον τίτλο ειδικότητας.

Το 2013 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει Master στις κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Σήμερα είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Γ’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και είναι εκπαιδευτής σε θέματα υπερηχογραφίας στο Master της Ιατρικής Σχολής Αθηνών «Παθολογία της Κύησης». Επίσης, είναι συντονιστής ερευνητής στην πανευρωπαϊκή πολυκεντρική μελέτη ASPRE υπό την εποπτεία του Fetal Maternal Foundation του καθ. Κ. Νικολαΐδη.