ΑΡΧΙΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ

MEDIA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

Κρυοσυντήρηση Εμβρύων / Βλαστοκύστεων

 

Τις περισσότερες φορές κατά την ωοληψία μετά από διέγερση λαμβάνονται περισσότερα των 2 έμβρυα με αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξωσωματικής να υπάρχουν κάποια έμβρυα τα οποία δε χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό τον κύκλο. Τα έμβρυα αυτά καταψύχονται και συντηρούνται για έως και 5 έτη με απόλυτη ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό το ζευγάρι εφόσον το επιθυμεί μπορεί να προβεί σε νέα εμβρυομεταφορά όποτε το θελήσει, μόνο με κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου της γυναίκας και χωρίς να απαιτείται νέα διέγερση και ωοληψία. Τα ποσοστά επιτυχίας στον «κατεψυγμένο» κύκλο είναι παρόμοια με τον «φρέσκο» και πλέον υπάρχουν σημαντικές μελέτες που καταδεικνύουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται μετά από κρυοσυντήρηση είναι απόλυτα υγιή.

Μέθοδοι κρυοσυντήρησης

Παραδοσιακά υπάρχουν δύο μέθοδοι κρυοσυντήρησης: η ελεγχόμενη σταδιακή κατάψυξη και η γρήγορη κατάψυξη-υαλοποίηση (vitrification). Στην πρώτη τα έμβρυα καταψύχονται σταδιακά, με ρυθμό 0,3°C το λεπτό. Στη δεύτερη η κατάψυξη είναι ταχεία με ρυθμό που ξεπερνά τους 20.000°C το λεπτό. Στη συνέχεια, ανεξάρτητα από τη μέθοδο κρυοσυντήρησης που εφαρμόζεται, τα έμβρυα τοποθετούνται σε λεπτές παγέτες, οι οποίες είναι ατομικές και φέρουν τα ονόματα του ζευγαριού, εντός ειδικών βιολογικών κρυοπροστατευτικών υγρών και φυλάσσονται σε υγρό άζωτο.

Υαλοποίηση

Η τεχνική που κυρίως χρησιμοποιείται διεθνώς, και στο κέντρο μας, είναι αυτής της υαλοποίησης λόγω του γεγονότος ότι δε δημιουργούνται κρύσταλλοι εντός των κυττάρων. Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και κατά τη διάρκεια της σταδιακής κατάψυξης σχηματίζονταν μικροκρύσταλλοι από το νερό αυτό με αποτέλεσμα την καταστροφή των κυττάρων. Από το 2010 και μετά αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει με τη μέθοδο της υαλοποίησης. Επίσης, με την τεχνική αυτή είναι δυνατό να παρατηρούμε συνεχώς τα έμβρυα έχοντας πλήρη έλεγχο.

Τι είπαν οι ασθενείς

Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος, η εμπειρία στον τοκετό με τον κύριο Ευαγγελινάκη και την εξαιρετική μαία του κυρία Ασημακοπούλου ήταν μοναδική.Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε.

Agapi Koutroulia

Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σίγουρα θα συνεχίσω να τον επιλέγω τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τη συμπεριφορά του προς τους ασθενείς.

Αναστασία Σιάτου

Είναι υπέροχος γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος, έχει χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ασχολείται με το πρόβλημα σου και σου εξηγεί τα πάντα... Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Maria Antwniadh