ΑΡΧΙΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ

MEDIA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

Τεστ Παπανικολάου

Η εξέταση επιθηλιακών κυττάρων κατά Παπανικολάου (το γνωστό τεστ-Παπ) αποτελεί την πιο γνωστή και διαδεδομένη προληπτική εξέταση του γενικού πληθυσμού. Επινοήθηκε από τον πρωτοπόρο της Κυτταρολογίας, Γεώργιο Παπανικολάου ήδη από το 1920, ενώ εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα πάνω από μισό αιώνα. Παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής το τεστ-Παπ παραμένει αναντικατάστατο και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την έγκαιρη ανίχνευση των προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Τυχόν πρώιμες αλλοιώσεις που ανιχνεύει το τεστ Παπανικολάου μπορούν να αντιμετωπιστούν, αποτρέποντας έτσι την εξέλιξή τους σε καρκίνο του τραχήλου.

 

Ποια η διαδικασία του τεστ Παπανικολάου;

Για τη λήψη του τεστ-Παπ είναι απαραίτητο η ασθενής να τοποθετηθεί στη γυναικολογική καρέκλα, η οποία μπορεί να είναι μηχανική ή ηλεκτρική (το ηλεκτροκίνητο κρεβάτι πλεονεκτεί γιατί η ασθενής τοποθετείται ευκολότερα σε μία άνετη για αυτήν θέση). Στη συνέχεια εισάγει στον κόλπο κολποδιαστολέα κατάλληλου μεγέθους, ώστε να απομακρυνθούν μεταξύ τους τα τοιχώματα του κόλπου και να ελέγξει απευθείας τον κόλπο και τον τράχηλο. Με τη βοήθεια κατάλληλης σπάτουλας συλλέγονται κύτταρα από την εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου και τον οπίσθιο θόλο του κόλπου, ενώ με ειδικό βουρτσάκι συλλέγονται κύτταρα και από τον ενδοτράχηλο. Τα κύτταρα τα οποία συλλέγονται τοποθετούνται είτε σε γυάλινο πλακίδιο είτε σε μπουκαλάκι με ειδικό διάλυμα (Thin Prep®). Η εξέταση είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες γρήγορη και ανώδυνη.

Το πλακίδιο ή το Thin Prep αποστέλλονται στον Κυτταρολόγο, ο οποίος τα εξετάζει στο μικροσκόπιο για την ανίχνευση αλλοιώσεων στα κύτταρα. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), θεωρούνται προκαρκινικές και αποτελούν και το βασικό λόγο ύπαρξης του τεστ-Παπ. Το τεστ-Παπ μπορεί, όμως, να ανιχνεύσει και λοιμώξεις του κατώτερου γεννητικού συστήματος (κολπίτιδα – τραχηλίτιδα). Όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με ενεργό σεξουαλική ζωή πρέπει να παρακολουθούνται με τεστ-Παπ. Το πρώτο τεστ-Παπ πρέπει να γίνεται 2-3 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Ακολούθως, η συχνότητα επανάληψής του καθορίζεται από τα αποτελέσματά του. Εάν είναι φυσιολογικά τότε μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια. Εάν, όμως, είναι παθολογικά μπορεί να χρειαστεί τακτικότερη παρακολούθηση (ανά 6 μήνες), ή ταυτοποίηση του HPV ιού, ή πραγματοποίηση κολποσκόπησης.

Ποια είναι η κατάλληλη ημέρα για την πραγματοποίηση της εξέτασης;

Η ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι το τεστ-Παπ δε γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου, πρέπει να έχει προηγηθεί αποχή από το σεξ γαι τουλάχιστον 24 ώρες και να μην έχουν προηγηθεί κολπικές πλύσεις, εφαρμογή κρεμών ή υποθέτων. Επίσης, στην πρώτη επίσκεψη για την παρακολούθηση της κύησης είναι σημαντικό να λαμβάνεται τεστ-Παπ εφόσον δεν έχει προηγηθεί κάποιο για ένα χρόνο.

Τι είπαν οι ασθενείς

Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος, η εμπειρία στον τοκετό με τον κύριο Ευαγγελινάκη και την εξαιρετική μαία του κυρία Ασημακοπούλου ήταν μοναδική.Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε.

Agapi Koutroulia

Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σίγουρα θα συνεχίσω να τον επιλέγω τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τη συμπεριφορά του προς τους ασθενείς.

Αναστασία Σιάτου

Είναι υπέροχος γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος, έχει χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ασχολείται με το πρόβλημα σου και σου εξηγεί τα πάντα... Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Maria Antwniadh