ΑΡΧΙΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ

MEDIA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

Γυναικολογική εξέταση

 

 

Ο ακρογωνιαίος λίθος της επίσκεψης στο γυναικολόγο παρά την πληθώρα διαθέσιμων εξετάσεων, παραμένει η γυναικολογική εξέταση.

Η κλινική εξέταση είναι αυτή η οποία κατευθύνει τον γυναικολόγο στη διάγνωση και στη διενέργεια των σωστών και απολύτως απαραίτητων εξετάσεων.

 

Πώς πραγματοποιείται η γυναικολογική εξέταση;

Ο γυναικολόγος λαμβάνει αρχικά ένα λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιγραφή του προβλήματος από την ασθενή. Στη συνέχεια η ασθενής ξαπλώνει στο ειδικό γυναικολογικό εξεταστικό κρεβάτι, το οποίο μπορεί να είναι μηχανικό ή ηλεκτρικό (το ηλεκτροκίνητο κρεβάτι πλεονεκτεί γιατί η ασθενής τοποθετείται ευκολότερα σε μία άνετη για αυτήν θέση).

 

Ο ιατρός ελέγχει καταρχήν τα έξω γεννητικά όργανα της ασθενούς για την ύπαρξη τυχόν μαζών, ελκών, ανατομικών ανωμαλιών. Στη συνέχεια εισάγει στον κόλπο κολποδιαστολέα κατάλληλου μεγέθους, ώστε να απομακρυνθούν μεταξύ τους τα τοιχώματα του κόλπου και να ελέγξει απευθείας τον κόλπο και τον τράχηλο. Αναζητά τυχόν μάζες, ενδείξεις φλεγμονής (ερυθρότητα, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, ιδιαίτερη υφή και οσμή αυτών κτλ), ύπαρξη αίματος ή ξένων σωμάτων.

Το επόμενο βήμα στη γυναικολογική εξέταση είναι η αμφίχειρη εξέταση, κατά την οποία φηλαφώνται η μήτρα με τα εξαρτήματα. Με την αμφίχειρη εξέταση μπορεί να ελεγχθεί η ύπαρξη συμφύσεων που κρατά καθηλωμένη τη μήτρα, ορισμένων τύπων ινομυωμάτων, κυστικών μορφωμάτων των εξαρτημάτων, ενώ σημαντικές πληροφορίες προκύπτουν από την εμφάνιση πόνου κατά την εξέταση (θέση εμφάνισής του, τρόπος που εκλύεται κτλ).

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο γυναικολόγος την ασθενή να νιώσει άνετα;

Είναι προφανές ότι η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται με τρόπο τέτοιο, ώστε η ασθενής να αισθάνεται άνετα και να είναι χαλαρή. Συνεπώς, είναι σημαντικό ο γυναικολόγος να της εξηγεί τι ακριβώς ελέγχει και τι πρόκειται να κάνει αμέσως μετά, η ασθενής να είναι καλυμένη όλη τη διάρκεια της εξέτασης (με ρουχισμό μίας χρήσης), η θερμοκρασία του χώρου να είναι η κατάλληλη και βέβαια να υπάρχει διακριτικότητα. Η ουροδόχος κύστη της ασθενούς πρέπει να έιναι άδεια κατά την εξέταση ώστε να μην προκαλείται δυσφορία, αν και σε μερικές περιπτώσεις (έλεγχος ακράτειας) απαιτείται πρώτα έλεγχος με γεμάτη ουροδόχο κύστη.

Ιδιαίτερη φροντίδα και ειδική προσοχή πρέπει να δίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως σε ηλικιωμένες γυναίκες, γυναίκες με διανοητική καθυστέρηση ή με δυσχερή επικοινωνία (π.χ. αλλοδαπές) αλλά και σε νεαρά κορίτσια.

Τι είπαν οι ασθενείς

Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος, η εμπειρία στον τοκετό με τον κύριο Ευαγγελινάκη και την εξαιρετική μαία του κυρία Ασημακοπούλου ήταν μοναδική.Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε.

Agapi Koutroulia

Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σίγουρα θα συνεχίσω να τον επιλέγω τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τη συμπεριφορά του προς τους ασθενείς.

Αναστασία Σιάτου

Είναι υπέροχος γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος, έχει χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ασχολείται με το πρόβλημα σου και σου εξηγεί τα πάντα... Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Maria Antwniadh