Εγκυμοσύνη
Λίγα είναι τα γεγονότα τα οποία καθορίζουν τη ζωή μίας γυναίκας τόσο έντονα όσο η γέννηση ενός παιδιού. Προκειμένου, ωστόσο, να φτάσουμε στο ευτυχές γεγονός χωρίς ανασφάλειες, άγχη και προβλήματα είναι πολύ σημαντική η σωστή και ενδελεχής παρακολούθηση της κύησης. Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των εγκύων θα γεννήσουν φυσιολογικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ακόμα και χωρίς συστηματική παρακολούθηση. Ο κύριος στόχος, λοιπόν, της παρακολούθησης της κύησης από το γυναικολόγο είναι η από νωρίς αναγνώριση των κυήσεων υψηλού κινδύνου, οι οποίες απαιτούν συστηματική παρακολούθηση και ιατρική παρέμβαση ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή της μητέρας και του μωρού της.
Παρακολούθηση κύησης
Η παρακολούθηση της κύησης συνίσταται στον έλεγχο του καλώς έχειν της μητέρας και του εμβρύου. Η κύρια μέθοδος για τον έλεγχο του εμβρύου είναι το υπερηχογράφημα και αναλύεται σε άρθρο για το μαιευτικό υπερηχογράφημα. Όσον αφορά τη μητέρα η κύηση αποτελεί μία περίοδο κατά την οποία ο οργανισμός της λειτουργεί σε πολύ πιο έντονους ρυθμούς και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαιτείται, λοιπόν, συστηματική παρακολούθηση των βασικών της λειτουργιών αφού οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας υποβόσκει πιθανόν θα έλθει στην επιφάνεια. Απαιτείται, όμως, και έλεγχος πιο ειδικών καταστάσεων που εμφανίζονται μόνο στην εγκυμοσύνη, όπως είναι η ευαισθητοποίηση λόγω ασυμβατότητας Rhesus μητέρας και εμβρύου, οι συγγενείς λοιμώξεις, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ο πλακούντας παρουσιάζει έντονα διαβητογόνο δράση), η προεκλαμψία κτλ.
Πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο
Στην πρώτη επίσκεψη λαμβάνεται το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του ζευγαριού και συνταγογραφείται ο εργαστηριακός προγεννητικός έλεγχος. Σε αυτόν περιλαβάνεται έλεγχος της γενικής κατάστασης της εγκύου (γενική αίματος και ούρων, σάκχαρο), η λειτουργία των ζωτικών της οργάνων (νεφροί, θυρεοειδής αδένας, ήπαρ, κτλ), έλεγχος για συγγενείς λοιμώξεις (τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊός, ερυθρά, έρπης) και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Ηπατίτιδα A, B, C και HIV) και προσδιορίζεται η ομάδα αίματός της και τυχόν φορεία του γονιδίου για τη μεσογειακή και τη δρεπανοκυταρική αναιμία και την κυστική ίνωση. Στον απαραίτητο έλεγχο περιλαμβάνεται, επίσης, το τεστ Παπανικολάου και η καλλιέργεια κολπικού υγρού.
Ακολούθως δίνονται εξατομικευμένες οδηγίες σχετικά με τη διατροφή στη διάρκεια της κύησης, την παρακολούθηση του βάρους, την άσκηση, τις πιθανές έξεις της εγκύου καθώς και καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγει. Η έγκυος θα πρέπει να επισκέπτεται τον ιατρό της μία φορά κάθε μήνα εφόσον όλα βαίνουν καλώς. Κάθε μήνα πρέπει να ελέγχεται με γενική αίματος και ούρων, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και μεταβολής του βάρους. Εξετάσεις ιδιαίτερης σημασίας είναι η καμπύλη σακχάρου για τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη κύησης και ο έλεγχος για στρεπτόκοκκο της ομάδας Β στις 28 εβδομάδες της κύησης και η καρδιολογική εκτίμηση από ειδικό καρδιολόγο.
Προφανώς οι οδηγίες αυτές δεν ισχύουν σε κυήσεις υψηλού κινδύνου οπότε η παρακολούθηση πρέπει να είναι πιο τακτική και στοχευμένη.
Τι είπαν οι ασθενείς
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος, η εμπειρία στον τοκετό με τον κύριο Ευαγγελινάκη και την εξαιρετική μαία του κυρία Ασημακοπούλου ήταν μοναδική.Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε.
Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σίγουρα θα συνεχίσω να τον επιλέγω τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τη συμπεριφορά του προς τους ασθενείς.
Είναι υπέροχος γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος, έχει χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ασχολείται με το πρόβλημα σου και σου εξηγεί τα πάντα... Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!