Ενδομήτρια Σπερματέγχυση
Η ενδομήτρια σπερματέγχυση αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αν και η σύλληψη πραγματοποιείται με απόλυτα φυσικό τρόπο και μέσα στο σώμα. Η σπερματέγχυση θεωρείται μέθοδος πρώτης επιλογής στα ζευγάρια που δεν παρουσιάζουν κάποιο σοβαρό παράγοντα υπογονιμότητας και πάντα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως:
- Διαπιστωμένη βατότητα σαλπίγγων
- Κατάλληλη ηλικία της γυναίκας
- Φυσιολογικό ορμονικό προφίλ της γυναίκας
Αποτελεί, λοιπόν, μία εύκολα πρώτη επιλογή σε γυναίκες με διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας, σε ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα και σε άντρες με ήπια προβλήματα σπέρματος. Η τεχνική αυτή δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έντονα επηρεασμένου σπέρματος (χαμηλή κινητικότητα και αριθμός σπερματοζωαρίων, κακή μορφολογία, αζωοσπερμία).
Διαδικασία
Η σπερματέγχυση είναι μια ανώδυνη και απλή διαδικασία και δεν απαιτεί αναισθησία. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε φυσικό κύκλο (χωρίς να λάβει φάρμακα η γυναίκα) ή με ελαφρά διέγερση των ωοθηκών (με φάρμακα από του στόματος ή και ενέσιμα όπως γίνεται και σε έναν κύκλο εξωσωματικής, αλλά με χημαντικά χαμηλότερες δόσεις).
Η παρακολούθηση του κύκλου ξεκινά τις πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως με διακολπικό υπερηχογράφημα από τον γυναικολόγο και οι επισκέψεις συνεχίζονται σε τακτά διαστήματα, ώστε να διαπιστωθεί η ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας. Αυτή μπορεί να γίνει είτε μόνη της, είτε μετά από χορήγηση υποδορίως χοριακής γοναδοτροπίνης, και από τη στιγμή της ωορρηξίας η προγραμματισμένη σπερματέγχυση γίνεται 24 – 36 ώρες αργότερα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σπέρμα από το σύντροφο (ομόλογη σπερματέγχυση) είτε από τράπεζα σπέρματος του εσωτερικού ή του εξωτερικού (ετερόλογη σπερματέγχυση). Η ετερόλογη σπερματέγχυση εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας απουσία άλλου προβλήματος ή για την γονιμοποίηση γυναικών χωρίς σύντροφο.
Στην ομόλογη σπερματέγχυση δίνεται από τον σύντροφο δείγμα σπέρματος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μία έως δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα της σπερματέγχυσης και αφού έχουν προηγηθεί 3-5 ημέρες αποχής. Το σπέρμα υφίσταται ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η γονιμοποιητική του ικανότητα (συμπυκνώνεται σε όγκο λιγότερο του 1ml.
Το επεξεργασμένο σπέρμα εναποτίθεται στην ενδομητρική κοιλότητα μέσω ενός ευλύγιστου καθετήρα (ως διαδικασία μοιάζει πολύ με αυτή της λήψης testPap) και από εκεί θα ξεκινήσει την πορεία του προς της σάλπιγγες με στόχο την γονιμοποίηση του ωαρίου.
Ως διαδικασία διαρκεί μερικά λεπτά, και μπορεί να επαναληφθεί την επόμενη ημέρα.
Η σύντροφος παραμένει για μερικά λεπτά κατακεκλιμένη και αμέσως μετά μπορεί να συνεχίσει της δραστηριότητες της ημέρας.
Τι είπαν οι ασθενείς
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος, η εμπειρία στον τοκετό με τον κύριο Ευαγγελινάκη και την εξαιρετική μαία του κυρία Ασημακοπούλου ήταν μοναδική.Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε.
Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σίγουρα θα συνεχίσω να τον επιλέγω τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τη συμπεριφορά του προς τους ασθενείς.
Είναι υπέροχος γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος, έχει χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ασχολείται με το πρόβλημα σου και σου εξηγεί τα πάντα... Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!