ΑΡΧΙΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ

MEDIA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

Εξωσωματική Γονιμοποίηση IVF

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF) ως όρος είναι ευρύς και πλέον, περιλαμμβάνει πολλές τεχνικές με μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ τους, που όλες όμως αποσκοπούν στον να βοηθήσουν υπογόνιμα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Το πρώτο παιδί με τεχνικές Εξωσωματικής Γονιμοποίησης γεννήθηκε στο Bourn Hall της Αγγλίας το 1978 και έκτοτε πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, ώστε χιλιάδες ζευγάρια σήμερα έχουν αποκτήσει παιδί τη βοήθεια της IVF. Η IVF μπορεί να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από το αν το αίτιο της υπογονιμότητας είναι γυναικείο (π.χ. απουσία σαλπίγγων) ή ανδρικό (π.χ. ολιγοσπερμία). Τα ποσοστά επιτυχίας της IVF (βάση σημαντικών μελετών σε πολλά και διαφορετικά κέντρα παγκοσμίως) ανέρχονται σε 30-35% ανά προσπάθεια και ανεβαίνουν στο αθροιστικό ποσοστό 60-65% μετά από 3 ή 4 προσπάθειες.

Προετοιμασία

Στην πρώτη φάση της IVF η ασθενής λαμβάνει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ώστε στον τρέχοντα κύκλο της αντί του ενός ωαρίου που φυσιολογικά ωριμάζει να ωριμάσουν αρκετά περισσότερα ωάρια. Οι δόσεις και οι ημέρες που χορηγούνται οι φαρμακευτικές αυτές ουσίες εξατομικεύονται για την κάθε γυναίκα και τον κάθε κύκλο ξεχωριστά, ώστε να επιτευχθεί ωρίμανση του μέγιστου αριθμού ωαρίων με τον ελάχιστο κίνδυνο για το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών. Η παρακολούθηση συνίσταται στην τακτική διακολπική υπερηχογραφική παρακολούθηση της γυναίκας και την τακτική μέτρηση της οιστραδιόλης (ανά 2-3 ημέρες). Η οιστραδιόλη παράγεταιαπό τα ωοθυλάκια και οι τιμές της είναι ένας από τους δείκτες ωριμότητάς τους. Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο μετράται ο αριθμός των ωοθυλακίων, η αύξηση τουμμεγέθους τους καθώς και το πάχος τουμενδομητρίου. Το ενδομήτριο επενδύει εσωτερικά τη μήτρα και είναι ο ιστός πάνω στον οποίο εναποθέτουμε τα έμβρυα. Είναι σημαντικό να έχει καλή υπερηχογραφική εικόνα (εικόνα τριών γραμμών) και να έχει ικανοποιητικό πάχος προκειμένου να επιτύχει η IVF. Στόχος είναι η ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων ωοθυλακίων διαστάσεων >18χιλ οπότε και θεωρούμε ότι εντός αυτών υπάρχουν ωάρια τα οποία έχουν ωριμάσει. Όταν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ωοθυλακίων άνω των 18χιλ και οι τιμές της οιστραδιόλης είναι καλές προκαλούμε την τελική ωρίμανση των ωαρίων χορηγώντας β-χοριακή γοναδοτροπίνη. 34-38 ώρες μετά γίνεται η ωοληψία.

Γονιμοποίηση

Το σπέρμα του συντρόφου έχει προηγουμένως προετοιμαστεί με ειδικές τεχνικές και αφήνεται με τα ωάρια σε κατάλληλο καλλιεργητικό υλικό. Την επόμενη μέρα ελέγχεται πόσα και ποια ωάρια γονιμοποιήθηκαν και παρακολουθείται στενά η εξέλιξή τους.

Τεστ Κύησης

12-14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, το ζευγάρι επανέρχεται για τη λήψη αίματος και τη μέτρηση της β χοριακής γοναδοτροπίνης. Εάν είναι θετική πραγματοποιείται νέο διακολπικό υπερηχογράφημα 2 εβδομάδες ώστε να αναγνωριστεί ο σάκος της κύησης μέσα στη μήτρα.

Εάν είναι αρνητική διακόπτεται κάθε φαρμακευτική αγωγή, συζητώνται με το ζευγάρι παράμετροι που μπορεί να επηρέασαν αρνητικά το αποτέλεσμα και αποφασίζεται το πλάνο για την περαιτέρω αντιμετώπιση.

Ωοληψία

Η ωοληψία είναι μία επεμβατική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται υπό μέθη και διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Η γυναίκα τοποθετείται σε θέση λιθοτομής και ο γυναικολόγος υπό διαρκή υπερηχογραφική παρακολούθηση αναρροφά διακολπικά το υγρό από κάθε ωοθυλάκιο. Το υγρό αυτό δίνεται άμεσα στον εμβρυολόγο ώστε να αναγνωρίσει τα ωάρια (ορατά μόνο με μικροσκόπιο) και να τα τοποθετήσει στο κατάλληλο καλλιεργητικό υλικό.

Εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά αποτελεί το τελικό στάδιο και αν και απλή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι επώδυνη και ως διαδικασία μοιάζει με αυτή της λήψης του τεστ Παπανικολάου. Συνεπώς δεν απαιτείται νάρκωση και διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά είναι αναγκαία η συνεργασία της γυναίκας.
Η εμβρυομεταφορά μπορεί να γίνει ήδη από την ημέρα 1 (στάδιο γονιμοποιημένων ωαρίων) μέχρι και την ημέρα (στάδιο βλαστοκύστης), αν και συνήθως προτιμάται η ημέρα 2 και 3. Ο αριθμός των εμβρύων που χρησιμοποιηθούν συναποφασίζεται με το ζευγάρι. Η εμφύτευση μεγάλου αριθμού εμβρύων είναι απαγορευτική, αφού αυξάνεται ο κίνδυνος πολύδυμων κυήσεων με όλες τις επιπλοκές που τις συνοδεύουν, ενώ τα παραπάνω έμβρυα μπορούν πάντα να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε επόμενη προσπάθεια.

Κατά την εμβρυομεταφορά η γυναίκα τοποθετείται σε στάση λιθοτομής και εισάγεται ο κολποδιαστολέας. Το έμβρυο τοποθετείται σε κατάλληλο καθετήρα ο οποίος κατασκευάζεται αποκλειστικά για εμβρυομεταφορές (είναι εύκαμπτος, ατραυματικός, μη τοξικός) και ο οποίος εισάγεται ακολούθως στη μήτρα της γυναίκας. Υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση το έμβρυο εγχέεται στην κατάλληλη θέση εντός της μήτρας και η γυναίκα αφού παραμείνει για λίγο στην κλινική, ακολούθως πηγαίνει σπίτι της.

Τι είπαν οι ασθενείς

Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος, η εμπειρία στον τοκετό με τον κύριο Ευαγγελινάκη και την εξαιρετική μαία του κυρία Ασημακοπούλου ήταν μοναδική.Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε.

Agapi Koutroulia

Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σίγουρα θα συνεχίσω να τον επιλέγω τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τη συμπεριφορά του προς τους ασθενείς.

Αναστασία Σιάτου

Είναι υπέροχος γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος, έχει χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ασχολείται με το πρόβλημα σου και σου εξηγεί τα πάντα... Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Maria Antwniadh