ΑΡΧΙΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ

MEDIA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

Εξωσωματική Γονιμοποίηση ICSI

 

 

Η επιτυχής εφαρμογή της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπερματοζωαρίου στο ωάριο (IntraCytoplasmic Sperm Injection, ICSI), χρησιμοποιούμενη από το 1992 σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον χώρο της ιατρικά υποβοηθούμενες αναπαραγωγής. Η μέθοδος ICSI σε συνδυασμό με την εξέλιξη των τεχνικών μικροχειρισμού των ωαρίων έχει δώσει λύση σε προβλήματα γονιμότητας πολλών ζευγαριών και αποτελεί τη βασική αιτία για την αύξηση των ποσοστών γονιμοποίησης. To ποσοστό γονιμοποίησης ανά ωάριο με την τεχνική αυτή αγγίζει το 70%.

Σε τι διαφέρει από την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η διαφορά σε σχέση με την κλασική εξωσωματική έγκειται αποκλειστικά στον τρόπο της γονιμοποίησης του ωαρίου. Ενώ στην κλασική εξωσωματική το ωάριο αφήνεται με το σπέρμα και η γονιμοποίηση γίνεται χωρίς παρέμβαση του βιολόγου, στην ICSI ο εμβρυολόγος επιλέγει ένα σπερματοζωάριο και με την βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου μεγάλης μεγέθυνσης και ειδικά μικροχειριστήρια το εισάγει-εγχέει μέσα στο ωάριο με μικροπιπέτα, αφού προηγουμένως το ακινητοποιήσει.

Ακολούθως, τα ωάρια τοποθετούνται σε κυτταρική καλλιέργεια και ελέγχονται για σημάδια γονιμοποίησης. Τα επόμενα βήματα δε διαφέρουν από την κλασική εξωσωματική και τα γονιμοποιημένα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα λίγες ημέρες μετά.

Με τη μέθοδο ICSI είναι προφανές ότι παρακάμπτονται σχεδόν όλες τις μορφές υπογονιμότητας που αφορούν τον ανδρικό παράγοντα. Ο μικρός αριθμός και η χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων δεν αποτελεί πρόβλημα στην ICSI μια και η γονιμοποίηση δεν εξαρτάται από την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να εισχωρήσουν στο ωάριο.

Επίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό (αζωοσπερμία). Στην περίπτωση αυτή τα σπερματοζωάρια λαμβάνονται με βιοψία από τον όρχι ή την επιδιδυμίδα.

Η μέθοδος ICSI μπορεί να εφαρμοστεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αποτυχημένες προσπάθειες ή χαμηλά ποσοστά γονιμοποίησης σε απλή IVF.
  • Σοβαρά προβλήματα σπέρματος (ολιγοσπερμία, ασθενοσπερμία, τερατοσπερμία, αζωοσπερμία).
  • Διαταραχές εκσπερμάτωσης.
  • Εφαρμόζεται συχνότερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (μεταβολές στο περίβλημα ωαρίων).
  • Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Τι είπαν οι ασθενείς

Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος, η εμπειρία στον τοκετό με τον κύριο Ευαγγελινάκη και την εξαιρετική μαία του κυρία Ασημακοπούλου ήταν μοναδική.Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε.

Agapi Koutroulia

Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σίγουρα θα συνεχίσω να τον επιλέγω τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τη συμπεριφορά του προς τους ασθενείς.

Αναστασία Σιάτου

Είναι υπέροχος γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος, έχει χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ασχολείται με το πρόβλημα σου και σου εξηγεί τα πάντα... Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Maria Antwniadh