ΑΡΧΙΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ

MEDIA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

Εξωτερικός μετασχηματισμός εμβρύου

 

 

Τα περισσότερα έμβρυα αλλάζουν πολλές φορές θέση στην μήτρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γυρίζοντας το κεφάλι τους προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Όταν φτάσουν στον 9ο μήνα σε ένα ποσοστό 96% σταθεροποιούν τη θέση τους με το κεφάλι χαμηλά στην πύελο της μητέρας-κεφαλική προβολή. Σε ένα μικρό ποσοστό καταλήγουν σε άλλη προβολή, όπως με τους γλουτούς (ισχιακή προβολή) ή με τη ράχη (εγκάρσια προβολή).

Εξωτερικός μετασχηματισμός εμβρύου Ευαγγελινάκης Νικόλαος Γυναικολογικό Μαιευτικό Ιατρείο

Τι είναι ο εξωτερικός μετασχηματισμός του εμβρύου;

Πρόκειται για την προσπάθεια του γιατρού να γυρίσει το μωρό και να το μετατρέψει σε κεφαλικό. Αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται μεταξύ 36ης και 38ης εβδομάδας.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να προχωρήσουμε σε μετασχηματισμό εβρύου;

Για να είμαστε σίγουροι ότι το έμβρυο δεν θα διατρέξει κάποιο κίνδυνο καλό είναι:

  • Να μην υπάρχει ολιγάμνιο (μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού)
  • Η κύηση να είναι μονήρης
  • Να είμαστε μεταξύ 36ης και 38ης εβδομάδας κύησης
  • Να μην υπάρχουν συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας
  • Να μην έχει προηγηθεί καισαρική τομή
  • Να μην έχουμε προδρομικό πλακούντα

Φυσικά η διαδικασία πραγματοποιείται πάντα σε οργανωμένο μαιευτήριο υπό καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση, ώστε αν δημιουργηθούν επιπλοκές να πραγματοποιηθεί καισαρική τομή.

Ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας;

Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 50%, ενώ πολλά μωρά επανέρχονται στην ισχιακή θέση. Μπορεί βέβαια να πραγματοποιηθεί εκ νέου εξωτερικός μετασχηματισμός. Όσο πιο νωρίς γίνει τόσο πιθανότερο να πετύχει γιατί ο χώρος στη μήτρα είναι μεγαλύτερος.

Ποια η διαδικασία;

Ο γιατρός ασκεί ελαφριά πίεση στα μέλη του εμβρύου με τα χέρια του, μέσω της επιφάνειας της κοιλιάς της εγκύου. Με τη βοήθεια του υπερήχου προσπαθεί να στρέψει το μωρό προς τα κάτω. Παρότι η προσπάθεια μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, κάποια μωρά μετά από λίγες ώρες ή μέρες επιστρέφουν στην ισχιακή προβολή.

Μπορεί να προκληθούν επιπλοκές;

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον εξωτερικό μετασχηματισμό, αν και σε μικρό ποσοστό, είναι:

    • Αποκόλληση του πλακούντα
    • Πρόωρος τοκετός
    • Πρόωρη ρήξη των υμένων
    • Παθολογική μεταβολή του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου

Τι είπαν οι ασθενείς

Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος, η εμπειρία στον τοκετό με τον κύριο Ευαγγελινάκη και την εξαιρετική μαία του κυρία Ασημακοπούλου ήταν μοναδική.Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε.

Agapi Koutroulia

Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σίγουρα θα συνεχίσω να τον επιλέγω τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τη συμπεριφορά του προς τους ασθενείς.

Αναστασία Σιάτου

Είναι υπέροχος γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος, έχει χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ασχολείται με το πρόβλημα σου και σου εξηγεί τα πάντα... Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Maria Antwniadh