Αντιμετώπιση Κονδυλωμάτων
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV) είναι ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω επαφής με το δέρμα. Έχουν βρεθεί περισσότεροι από 100 τύποι HPV, εκ των οποίων περίπου οι 30 μολύνουν τη γεννητική περιοχή τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Τι είναι τα κονδυλώματα;
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV) είναι ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω επαφής με το δέρμα. Έχουν βρεθεί περισσότεροι από 100 τύποι HPV, εκ των οποίων περίπου οι 30 μολύνουν τη γεννητική περιοχή τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κοινό ιό. Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν σεξουαλικές επαφές θα αποκτήσουν μια γεννητική λοίμωξη HPV κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Από τη στιγμή που μία γυναίκα θα έρθει σε επαφή με τον ιό HPV μέχρι να αναπτυχθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, συνήθως, χρειάζονται χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η λοίμωξη του HPV προκαλεί ανωμαλίες των κυττάρων πάνω ή γύρω από τον τράχηλο της μήτρας.
Ένα τεστ Παπανικολάου, ή όπως αλλιώς αποκαλείται κυτταρολογία του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια των αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία, ώστε να μην εξελιχθεί σε καρκίνο.
Πέραν του τεστ Παπανικολάου υπάρχει και η εξέταση ταυτοποίησης του ιού HPV που μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με το τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες 30 χρόνων και άνω, καθώς και σε γυναίκες των οποίων τα αποτελέσματα της εξέτασης Παπανικολάου δείχνουν ανώμαλα κύτταρα ή αβέβαιο αποτέλεσμα.
Η εξέταση ταυτοποίησης του ιού HPV μπορεί να εντοπίσει 13-14 από τους υψηλού κινδύνου τύπους του ιού.
Πώς γίνεται η μετάδοση
Ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης του ιού HPV είναι μέσω κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής σεξουαλικής επαφής με ένα μολυσμένο σύντροφο, ανεξάρτητα από το φύλο αυτού και χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η σεξουαλική επαφή αποτελεί αποκλειστικό μέσο μετάδοσης του ιού.
Άλλοι συνήθεις τρόποι μετάδοσης του HPV είναι μέσω επαφής από δέρμα σε δέρμα. Όπως και πολλά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συχνά δεν υπάρχουν κλινικά σημεία ή συμπτώματα λοίμωξης με τον HPV.
Από τους 30 τύπους ιού HPV που μολύνουν τη γεννητική περιοχή, περίπου 12 προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να εμφανιστούν είτε μέσα είτε έξω από τον κόλπο ή στο πέος και είναι δυνατόν να εξαπλωθούν στη γύρω περιοχή.
Κονδυλώματα μπορούν, επίσης, να αναπτυχθούν γύρω από τον πρωκτό, στο αιδοίο ή στον τράχηλο. Περίπου 15 τύποι του ιού HPV συνδέονται με τον καρκίνο του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και του πέους. Μπορούν επιπλέον να προκαλέσουν και καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού. Αυτοί οι τύποι είναι γνωστοί ως τύποι υψηλού κινδύνου.
Ο τράχηλος της μήτρας καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα ιστού που αποτελείται από κύτταρα. Εάν ο ιός HPV έρθει σε επαφή με τα κύτταρα αυτά μπορεί να τα επηρεάσει και να τα μολύνει. Τα μολυσμένα κύτταρα μπορεί να αρχίσουν τότε να αλλάζουν και να γίνουν ανώμαλα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο.
Οι αλλαγές σε αυτά τα κύτταρα μπορεί να τα εξελίξουν σε αυτό που είναι γνωστό ως προκαρκινικά κύτταρα. Η αλλαγή που προκαλείται στο λεπτό ιστό που καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας ονομάζεται δυσπλασία ή ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (Cervical Intraepithelial Neoplasia, CIN).
Στις περισσότερες γυναίκες, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τον ιό πριν προκαλέσει καρκίνο, αλλά σε ορισμένες δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και ο ιός HPV παραμένει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιός HPV μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο ή, συνηθέστερα, σε προκαρκινικά στάδια.
Πρόληψη της μόλυνσης
Για την πρόληψη μόλυνσης από τον ιό HPV είναι διαθέσιμα δύο εμβόλια που προστατεύουν από ορισμένους τύπους του ιού.
Άλλες μέθοδοι που επίσης βοηθούν στο να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης είναι οι εξής:
• Περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων.
• Χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής σεξουαλικής επαφής για να μειωθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης.
Η χρήση προφυλακτικών δε μπορεί να σας προστατεύσει πλήρως έναντι της λοίμωξης από τον ιό HPV, καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο ακόμα και με την επαφή μολυσμένων περιοχών που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό. Οι περιοχές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή του πρωκτού.
Γυναικεία προφυλακτικά καλύπτουν περισσότερο το δέρμα και μπορεί να παρέχουν μια λίγο μεγαλύτερη προστασία από τα ανδρικά προφυλακτικά.
Τι είπαν οι ασθενείς
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος, η εμπειρία στον τοκετό με τον κύριο Ευαγγελινάκη και την εξαιρετική μαία του κυρία Ασημακοπούλου ήταν μοναδική.Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε.
Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σίγουρα θα συνεχίσω να τον επιλέγω τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τη συμπεριφορά του προς τους ασθενείς.
Είναι υπέροχος γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος, έχει χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ασχολείται με το πρόβλημα σου και σου εξηγεί τα πάντα... Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!